90 let ČGF: Nejstarší česká golfová hřiště

Organizovaný český golf slaví letos 90 let, ale první golfová hřiště existovala mnohem dříve, dokonce ještě před vznikem samostatného Československa. Centrem všeho golfového dění tehdy byly západní Čechy, ale později se přidala i další místa. Víte, kde se v tuzemsku hrálo vůbec nejdříve?

Karlovy Vary a Mariánské Lázně byly na počátku
Zcela nejdříve se hrálo už v roce 1904 v Karlovy Varech u řeky Teplá. Ale ve stejné době se začalo s budováním hřiště v Mariánských Lázních, které slouží golfistům dodnes. Nutno však dodat, že v obou případech klientelu tvořili především lázeňští hosté ze zahraničí, tuzemských hráčů bylo v té době naprosté minimum.

Mariánskolázeňské hřiště se oficiálně otevřelo v roce 1905 a byla to velká sláva, dorazil i anglický král Edward VII. Takřka čtvrtstoletí se zde hrálo pouze na devíti jamkách, od roku 1929 je hřiště osmnáctijamkové a zůstalo vesměs v původní podobě, jen dvě jamky se změnily v roce 1978.

V Karlových Varech se tamní golfisté časem přestěhovali, koncem dvacátých let se začalo stavět hřiště u obce Olšová Vrata, které se také zachovalo až do dnešních dnů. Hřiště bylo dokončeno v roce 1932, oficiálně však bylo předáno do užívání o tři roky později.

V druhé polovině první dekády 20. století se podle historiků hrávalo také ve Františkových Lázních, ale tamní devítka podle všeho zanikla už v průběhu první světové války.

Ringhofferova aktivita: Volešovice a Motol
U zrodu dalšího hřiště stála rodina Ringhofferova, která vybudovala v roce 1914 na svém pozemku na Praze-Východ u Volešic první hřiště ve středních Čechách. Baron František Ringhoffer jako významný golfový propagátor - a také první předseda svazu po vzniku v roce 1931 - však stál rovněž u vzniku dalšího významného českého hřiště v Praze.

V roce 1926 totiž především díky jeho aktivitě vzniklo první pražské hřiště pod názvem Golf Club Praha, které bylo vybudováno v Motole. Zdejší devitijamkové sportoviště však neleželo v místě dnešní motolské devítky, ale na protějším svahu – tam, kde dnes nalezneme nemocnici Na Homolce, přičemž současné hřiště vzniklo počátkem sedmdesátých let minulého století.

Krátce poté ale přibylo na území středních Čech další hřiště s devíti jamkami. Původně se golfoví nadšenci usídlili u Stránčic, ale tamní prostory jim brzy nestačily. Vhodný pozemek pro vznik nového útočiště našli členové Golfového klubu Líšnice poblíž stejnojmenné obce. Před druhou světovou válkou bylo zdejší hřiště významným sportovním i společenským centrem a golf se také zde hraje dodnes.

Klánovice, Svratka a Leletice
Ještě před druhou světovou válkou však našli golfisté svůj ráj i v dalších místech. Začalo se hrát i na Slovensku v Piešťanech a v roce 1938 bylo dokončeno lesní hřiště s devíti jamkami v Klánovicích.

A konečně na přelomu let 1939/1940 vzniklo také hřiště ve Svratce, které se tak může dodnes pyšnit bohatou historií. Od roku 1935 se hrálo nějaký čas i na dnes již téměř zapomenutém místě u Leletic na Příbramsku – zdejší nadšenci si zde upravili čtyři greeny pro hru na devíti jamkách a pořádali řadu soutěží.

Ani v poválečných letech ale golfová hřiště významně nepřibývala a k pořádnému boomu došlo až po revoluci v roce 1989. V současné chvíli se hraje v Česku na 106 znormovaných hřištích od šestijamkových až po resorty s 36 jamkami.


 

Autor textu: Petr Halaburda


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

Barevné kolíky

Všude na světě se používají k označení překážek na hřišti kolíky stejné barvy. Na hřišti nejčastěji najdete kolíky bílé barvy značící hranici hřišti, tzv. out ouf bounds, kolíky červené barvy vymezující podélnou vodní překážku nebo kolíky žluté barvy ohraničující příčnou vodní překážku. Během sportovních turnajů se mohou hranice překážek zdůrazňovat barevným sprejem nastříkaným na zemi.

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde