Hanuš Goldscheider se narodil před sto lety

Dnes 28. října slaví svátek Česká republika, ale jde také o významné historické datum pro český golf. Přesně před sto lety se narodil Hanuš Goldscheider, významný golfový činovník, velký propagátor golfu a také první prezident České golfové federace po roce 1993.

Hanuš Goldscheider, který během druhé světové války prošel koncentračními tábory v Terezíně a Osvětimi, svou práci v českém golfu zahájil začátkem padesátých let minulého století, kdy byl náš sport uvržen do nucené ilegality. Začátkem šedesátých let se podílel na zformování nově vznikajících oddílů, v roce 1969 byl spoluzakladatelem Československého golfového svazu a v jeho výboru zastával funkci mezinárodního tajemníka.

Ve funkci působil plzeňský rodák víc než dvacet let a největší měrou se zasloužil o znovuzařazení československého golfu do rodiny evropských a světových golfových zemí. Nejednalo se však jen o obnovení členství Československého golfového svazu v Evropské golfové asociaci a o vstup do World Amateur Golf Council, ale hlavně o vytvoření řady osobních kontaktů a přátelských vztahů s významnými osobnostmi světového golfu, což umožnilo účast našich hráčů v řadě zahraničních turnajů včetně světového mistrovství profesionálních družstev World Cup, a také uskutečnit řadu mezinárodních utkání i na klubové úrovni. To vše v době totalitní perzekuce, kdy golf byl sportem třetí kategorie bez jakékoliv státní podpory.

Především zásluhou Hanuše Goldscheidera se v letech 1979 až 1998 v naší zemi konala čtyři amatérská mistrovství Evropy.

Po rozdělení Československa na dva samostatné státy se v roce 1993 Hanuš Goldscheider stal prvním prezidentem České golfové federace a nadále významně ovlivňoval rozvoj tuzemského golfu.

Jeho zásluhou čeští golfisté poznali nejlepší profesionální hráče působící v Evropě při několika turnajích konaných u nás v rámci European Tour nebo Challenge Tour. Z jeho iniciativy byla v roce 1990 založena i PGA České republiky.
Na mezinárodním poli pracoval od roku 1989 po dobu čtyř let jako člen Championship Committee při Evropské golfové asociaci (EGA), další čtyři roky zastupoval Evropu v Rules Committee a dva roky v Komisi pro amatérský status, obě působící při Royal & Ancient St Andrews (R&A). Ve Skotsku sídlící R&A je jedním ze dvou světových řídících golfových orgánů, druhým je americká USGA.

Hanuš Goldscheider byl členem Golf Clubu Praha a čestným členem řady dalších klubů. Za zásluhy o rozvoj golfu byl od roku 1978 členem Royal & Ancient Golf Club of St Andrews.

V roce 2000 se stal členem Síně slávy ČGF, zemřel 28. února 2001.

Jeho jméno nese Nadace Hanuše Goldscheidera pro český golf, která pomáhá rozvoji golfu především se zaměřením na mládež.


Fotografie: Ivan Paggio

Autor textu: Prokop Sedlák


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

Golf za bouřky

Hrát golf za bouřky je zakázáno. Golfové hole slouží jako spolehlivý hromosvod, a jelikož se golfista nachází na otevřeném prostranství, je často jediným pravděpodobným cílem úderu blesku. Proto jsou součástí golfového hřiště i altánky, kde se můžeš při nenadálé bouřkové přeháňce schovat před blesky. Jestliže se na hřiště blíží bouřkový mrak, obsluha hřiště upozorní hráče zvukem ze sirény. V takovém případě označ svůj míč na hřišti a utíkej se neprodleně schovat.

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde