Průvodce golfovým vybavením - co si vzít na sebe?

Než se nováček pustí do golfu, získává základní informace o výstroji. S jakým vybavením se vlastně hraje a v čem na golf vyrazit? Jak už pravidla napovídají, hra spočívá v hraní míčem holemi z odpaliště do jamky. Hůl a míč jsou tedy naprosto základní věci, které každý golfista potřebuje, aby mohl hrát. Ale minimálně napoprvé si lze základní golfovou výstroj zapůjčit přímo v areálu, kam za golfem vyrazíte.

Šaty dělají člověka
Není nutno brát doslova. Jen mysleme na to, že golf je sport a stejně jako fotbal si nepůjdete zahrát v obleku, tak také na golf není ideální vyrazit v oblečení z posezení v baru. Je pravda, že stejně jako se uvolnila řada pravidel okolo golfu a už dávno nejde o privilegovaný sport, tak dávno už není in oblékat dlouhé kalhoty zastrčené do podkolenek, kravatu a tvídové sako, jak je vidět v historických filmech.

Golfová móda jako každá jiná jde s dobou a trendy se mění každou chvíli. Důraz je dnes obecně kladen na pohodlnost oblečení, vhodného ke sportovnímu využití. Na formálnost se už dávno tolik nehledí a je pravda, že především na veřejných hřištích je benevolence ustrojení vysoká.

Na druhou stranu modré džíny na golf skutečně nepatří, stejně jako tepláky a tričko bez límečku. Ostatně hned po první návštěvě drivingu každý sám pozná, jaké oblečení je vhodné, v čem se budete dobře cítit. A určitě se mu potvrdí, že není nutné za každou cenu mít na sobě nejdražší značky.

K výrazným změnám v průběhu let došlo také při výrobě golfové obuvi. Boty, které připomínaly spíše společenské obutí, naleznete na pultech golfových obchodů už jen výjimečně. Ale na golfové začátky postačují určitě sportovní tenisky - ostatně dnešní moderní golfové boty především víceúčelové sportovní boty připomínají.


FOTO: Zdeněk Sluka


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

golfový míček - dimply

Důlkům na golfovém míčku se říká dimply (z anglického dimple – důlek, jamka). Na každém míčku jich bývá obvykle něco mezi 300 až 500 a pomáhají zlepšovat aerodynamiku při letu. Bylo prokázáno, že proti hladké kouli má takto tvarovaný míček až dvojnásobný dolet! Původně byly dimply čtvercové, až na začátku 30. let byly nahrazeny kulatými, jak je známe dnes.

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde