Devět pravd o golfu / 9. pravda: Demonstruje zájem na změnách

Pravidla golfu existují od roku 1744. V posledním období se pravidelně po čtyřech letech aktualizovaly a v roce 2017 prošly výraznou obměnou. R&A a USGA také již uvedly v praxi Světový hendikepový systém (WHS), který nahradil šest různých systémů z celého světa.

Pravidla golfu
Celý proces pravidlových změn začal již pět let před realizací. Vzniklo tak nejradikálnější přepracování pravidel od roku 1984. Výsledkem byl soubor návrhů, které se v on-line prostoru dočkaly širokého připomínkování.

Hlavním záměrem nových pravidel byla jejich modernizace a snadnější pochopení včetně následné aplikace do samotné hry. Jedním z cílů zjednodušení bylo přilákat nové golfisty.
Nová Pravidla golfu platí od 1. ledna 2019.

V zájmu zjednodušení byl počet pravidel snížen z 34 na 24. Snaha zrychlit golf je zřejmá zavedením „ready golfu“ při hře na rány, či snížením času na hledání míče z pěti na tři minuty, zjednodušeno bylo také dropování.

Světový hendikepový systém
Hendikep umožňuje golfistům napříč různými věkovými - i dovednostními - kategoriemi hrát golf společně. Nový systém se však soustředil především na tři hlavní cíle:

  • povzbudit co nejvíce golfistů k získání a udržení hendikepu
  • umožnit golfistům různých dovedností, pohlaví a národností aplikovat svůj hendikep na jakékoliv hřiště na světě a soutěžit tak za férových podmínek, a odhadnout s dostačující přesností, jaký výsledek je hráč schopen zahrát na jakémkoliv hřišti za normálních podmínek
  • od inovací v získávání a udržování hendikepu napříč různými formami hry se očekává oživení a povzbuzení k rozšíření soutěžního golfu. Dosud měl hendikep pouze jeden ze čtyř golfistů

Světový hendikepový systém byl spuštěn od letošního roku.

Průzkumy vedené R&A ale dále hledají překážky, které brání většímu rozvoji golfu. Mezi ně patří čas strávený při hře na 18 jamek. Průzkum prokázal, že 60% golfistů by si hru užilo více, pokud by trvala kratší dobu. V kategorii hráčů ve věku od 25 do 44 let, nespokojených s rychlostí hry, by 21 % z nich rádo vidělo zkrácení hracího času až o 90 minut. Devatenáct procent hráčů by uvítalo, pokud by mohli hrát častěji pouze devět jamek.


FOTO: Zdeněk Sluka


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

Modré džíny

Nejméně vhodné jsou na golf, stejně jako pro většinu jiných sportů, modré džíny. Kdysi znamenali nižší společenský status. Dnes je nenosíme pro jejich nepraktičnost. Golfová etiketa naopak doporučuje nošení trička s límečkem (nebo se stojáčkem) a dlouhé kalhoty. Pokud kraťasy, tak ke kolenům. Moderní doba však do golfu přinesla uvolněný styl. Proto než se vypravíš na golf, stačí zvolit sportovní a komfortní oblečení a pohodlné boty.

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde